Windows'a Giremiyorum

İyi günler,

Uzun süre aramama karşın benim sorunuma benzer bir çözüm bulamadığımdan yeni konu başlığı açarak derdimi anlatayım dedim.

Daha önce Windows 7 kurulu dizüstü bilgisayarımda sorunlar yaşadığım için yeni bir makine almam gerekiyordu; ve pazarda ücret ve donanımına göre seçmek durumunda kaldığım Intel değil de, AMD Ryzen makinesi oldu. Bu da en azından benim bilgim çerçevesinde Linux sorunlarımın çözülemez biçimde sürmesine yol açtı. Böyle sorunlar yaşayacağımı bilseydim daha çok araştırma yapar ille de Intel alırdım.

Pisi'yi hâlâ AMD Ryzen'e kuramıyorum.

Ubuntu 18.04 ve Pardus'un 17.5 DDE sürümünü kurabildim. Orada ağır aksak özellikle ekran çözünürlüğü, grub2 ve kablosuz bağlantı gibi bazı sorunları çözdüm ve Windows’un yanında kullanmaya başladım.

Ancak ne zaman Ubuntu güncellemesi olsa grub bozuluyor ve Windows’u grub’ta göremiyordum; F9 ile ile girip Windows’a geçiş yapabiliyordum.

O nedenle her güncelleştirmede Pardus DDE 17.5’i yeniden kuruyordum; o sayede grub düzeliyor ve F9 yapmadan Windows’a girebiliyordum.

Yine o nedenle belirli bir süredir Ubuntu’da grub2 güncellemelerini bilinçli olarak yapmıyordum.

Bu kez farklı oldu. Birkaç gün önce Windows 10'un son güncellemelerini yükleyip kurdum. Diğerlerine göre oldukça uzun da sürdü. Anlaşılan önemli temel güncellemelerden biriydi.

Dolayısıyla grub yine bozuldu. F9 ile girmek istemediğim için Pardus DDE 17.5’i yeniden kurmak istedim.

Ancak bu kez hem Windows’a hem de Ubuntu’ya girememeye başladım.

Bunun üzerine belki çözüm olur diye Bios’ta Legacy’i işlevsizleştirdim; bu kez de hiç bilgisayara giremedim. Geri almak durumunda kaldım.

Başka bir makineden Ubuntu 20.04.1’i indirip kurdum. Bu sayede daha önce grafik kartını tanımadığı için ekran çözünürlüğü sorunu ve kablosuz internet sorunu da çözüldü.

Ancak en büyük sorunum şimdi, grub sadece Linux dağıtımlarını görüyor, F9 ile bile Windows’a giremiyorum.

F9’da Windows listede görünüyordu. Ancak girmek istediğimde mavi bir ekranda 'reset system / continue boot / Always continue boot’ seçenekleri veriyordu. Bunlardan herhangi birini seçtiğimde ‘press any key’ uyarısı veriyor ve herhangi bir tuşa bastığımda ise grub’a dönüyor ve listede yine Windows görünmüyordu.

Linux dağıtımlarından Windows’un bulunduğu disk bölümlerine girip belgeleri görebiliyorum. Onda bir sorun yok. Ama Windows sistemine giremiyorum.

Bu arada, disk bölünmelerinde bir öneri üzerine, şu anda tam olarak anımsamıyorum, fat32 bölümlerinde bazı değişiklik yaptım ve şimdi F9'da da Windows görünmüyor. Eş deyişle Windows'u bağlayamıyorum.

İnternet üzerinde İngilizce kaynaklar da olmak üzere yaptığım araştırmalarda benim sorunuma benzer bir sorun ve çözümünü bulamadım.

Büyük olasılıkla fat32 bölümlemerinde yaptığım bir değişiklik sonucu Windows'un bağlantısını yitirdim.

Bir yardımınız olabilir mi?

Teşekkürler,

Windos kurulum medyası ile çalıştırıp sistem kurtarma denediniz mi? Böylece windos açılır. Sonra linux medyası ile de grub kurabilirsiniz.

İyi günler,

Windows kurulum medyasıyla gelmedi, çevrimiçi kurulumla kurmuştum. O anlamda Windows'u yeniden kurmak çok zor olacak. Onu son çare olarak düşünüyorum. Çünkü Microsoft'un makineyi tanıması için sanırım bitakım aşamalardan geçmek durumunda kalacağım. İlk kurduğum zamanlarda da böyle yeniden Windows'u kurmak zorunda kaldığım için büyük sorun yaşamıştım.

Sağolun,

Demek istediğim windosu yeniden kurmak değil, kurulum medyasında yer alan "boor repair" uygulaması ile başlatıcıyı onarmak. Başlatıcı onaran herhangi bir programı içeren kurulum medyası da iş görür sanıyorum.

İyi günler,

O dediğinizi zaten yapmıştım; yeni güncellemeleri alarak indirdiğim 'boot repair' diskiyle yeniden, iki kez denedim. Sonuç aynı.

Bios'ta UEFİ bölümündeki 'Boot Manager'de 'OS Boot Manager is not found' / İşletim Sistemi başlatma yöneticisi bulunmadı' uyarısı var.

Dolayısıyla 'Windows başlatması'na zarar vermişim anlaşılan...

Sanırım formatlamaktan ve Windows'u yeniden kurmaktan başka bir umar yok. :(

Teşekkürler,

Cevap yazmak için kayıt ol veya giriş yap