İyi günler,
Bir yıldan fazla bir süredir Pisi'den ayrıydım. Bilgisayardaki Windows 7'nin üzerine Windows 10'u kurmak isteyince büyük bir sorunum oldu, bilgisayarım açılmamaya, dahası Bios'a bile girmemeye başlayınca ivedi olarak yeni bir dizüstü bilgisayar aldım. Ancak pazarda gereksinimlerimi karşılayacak fazla seçenek olmadığı için bulabildiğim en uygun bilgisayarı satın aldım. Doğrusu fazla seçenek olmayınca ve zihnimizdeki 'sonuçta üç aşağı beş yukarı tüm makineler aynı işi yapar' düşüncesiyle makineye dikkat etmedim. Ancak bunun böyle olmadığını Pisi'yi ve diğer Linux dağıtımlarını kurmaya çalışınca gördüm. Son yıllarda kullandığım tüm makineler Intel idi, bu son makine ise AMD...
Çok zor olarak Ubuntu'yu kurdum. Onda da sorunlar çıktı; örneğin ekran çözünürlüğünü tanımama, örneğin kablosuz internete bağlanamama vb, vb...
Pardus'un 17.5 DDE sürümünü kurabildim. Onda da aynı sorunlar vardı. Ancak bugüne dek ağır aksak da olsa Ubuntu'yu kullandım / kullanıyorum, KDE masa üstüyle...
Eski bilgisayar köşesinde yatıyordu. Şeytan dürttü; ya da melek... (her kimse onlar!) yeniden bir kurcalayayım dedim. İnternette azıcık bir gezineyim, belki bir çözüm bulurum dedim... Gerçi daha önce de gezinmiştim; dahası bilgisayar onarımcısına da götürmüştüm; ancak bir çözüm bulamamıştık.
Evraka! Bu kez buldum. HP'nin sitesindeki anlatımlardan sabit diskte sorun olabileceğini anlayınca bilgisayarın sabit diskini çıkardım ve Bios'a girebildim.
Evet, ister istemez yeni bir disk aldım ve heyecanla eve gelip Pisi 212'yi kurdum...
Bana sorun yaratan Efi sorununu da sonunda çözdüm, ancak...
Kötü bir sürpriz, ses yok... :( Üç kez silip yeniden kurdum, yine ses yok... :(
Makinenin bir bölümüne de Pardus 19.0'u kurdum. Onda herhangi bir ses sorunu yok. O tıkır tıkır çalışıyor...
Ne yapabilirim?
Bu arada, Pisi 212'de alışageldiğimiz ya da benim kullanmış olduğum birçok yazılım yok. :(
Başkaları da var ama, şu an anımsadığım OpenShot'ın olmayışı beni hayal kırıklığına uğrattı. Gerçi KdenLive var diyebilirsiniz, ancak kullanımına alışmış olduğum OpenShot başka kuşkusuz...
Bir de Analog'tan sayısala aktaran bir yazılım olsa Windows'a daha az bağımlı kalacağım... ;) Eski video kasetlerimi sayısala aktarıyorum da...
Eskiden bir Kino varmış, ama artık yok... :(
Ha, yine bu arada; Windows'u kurmadım. Diğer makinede var çünkü...
Sözü uzattım...
Şimdilik en büyük sorunum ses...
Ne yapabiliriz?
Esenlikle...